sobota, 21 września 2013

Przepis na dietetyczne naleśniki


Potrzebne składniki:
-3 białka jaj
-1 całe jajko
-budyń (smak do wyboru, szczególnie polecam waniliowy lub czekoladowy)
 -120ml mleka chudego
- ewentualnie słodzik jeśli mamy budyń bez cukrowy

Nadzienie do wyboru, ja osobiście robię takie:

1) Twaróg z cynamonem:
 -kostka twarogu chudego
 -łyżka cynamonu
 -stevia / słodzik w płynie
 -30 ml mleka

2) Twaróg z dżemem:
 -kostka twarogu
 -2 łyżki stołowe dżemu ( jak dla mnie porzeczkowy :) )
 -10 ml mleka


Przygotowanie:
 Budyń, mleko oraz jaja mieszamy mikserem na jednolitą masę. Rozlewamy na rozgrzaną patelnię i przykrywamy pokrywką. Smażymy na jednej stronie do momentu pojawiania się bąbelków ( ok 2 minuty ). Po przerzuceniu smażymy jeszcze ok. 30-60 sekund i naleśniki gotowe :) Podana ilość składników starczy nam na ok 3-4 naleśniki. Sposobu przyrządzania nadzienia chyba nie muszę przedstawiać, aczkolwiek radzę uważać z dodawaniem mleka, żeby twaróg nie wypływał nam z naleśnika :)

Makroskładniki wypadają różnie ze względu na nadzienie, dlatego pozostawiam je Wam do policzenia, aczkolwiek przepis zawiera znikomą ilość tłuszczy, cukrów prostych i dużo protein. Także zachęcam do wypróbowania!

Pozdrawiam i życzę smacznego!

6 komentarzy: